Utrinki iz učenja tujih jezikov

Že dalj časa se zapletam v mrežo najrazličnejših tujih jezikov. Počasi, kolikor mi dovoljuje čas, jih spoznavam in se čudim njihovi lepoti. Doslej sem osvojil angleščino, španščino in francoščino, zdaj pa skušam dopolniti še znanje nemščine, ki mi s svojo morfosintakso povzroča nemalo težav. Sproti se učim še tri jezike; enemu se posvečam že okroglo leto, za učenje preostalih dveh pa sem se odločil šele pred kratkim.

Moja želja je tekoče govoriti vsaj šest jezikov, s čimer bi osvojil naziv hiperpoliglota. Ta me, priznam, močno privlači; recite temu otročja fascinacija, a tako je pač z mano. Opletanje s titulo pa seveda ni moj edini cilj, saj me zanima tudi spoznavanje tujih kultur, ki seveda zahteva znanje tujih jezikov. Sicer sem po naravi zelo vedoželjen in se vsak dan rad kaj novega naučim.

Sledijo screeni in scani (za povečavo jih poklikajte), ki prikazujejo moje učne metode za učenje italijanščine, portugalščine in kitajščine.

Pri učenju italijanščine mi izmerno pomaga Italiano: Grammatiktrainer, program, ki preko številnih vaj uporabniku razkaže italijansko slovnico. Iz zgornjega levega kota se nam spodbudno smehlja Nicoletta iz Genove, prijazna nadzornica, ki beleži naš napredek. S programom ni težko upravljati, snov je pregledno razvrščena, tu pa so še testi in možnost uporabe mikrofona.

S tovrstnimi računalniškimi programi ni slabo začeti, saj nas uvedejo tako v osnovna pravila kot tudi govorjeno besedo in širjenje besednega zaklada. Vse to na enem ploščku.

Tole je naključna stran iz mojega učbenika/vadnice portugalščine. Je obvezen pripomoček za začetni lektorat, ki sem ga junija uspešno zaključil. Zdaj ponavljam osvojeno snov in se trudim zakrpati luknje v lekcijah, ki sem jih v malomarnosti zaobšel.

O učinkovitosti lektorata kot takega je težko soditi, saj je zvečine odvisna od usposobljenosti lektorice. Imel sem izkušnje z gospo, ki sploh ni znala s študenti, zdajšnja pa je k sreči zelo dostopna in zavzeta za svoje delo.

Shrani.si

Kitajščina ni tako težka, kot povsod slišite. Za uspešne rezultate je potrebno troje:

 • premagati predsodke do pismenk in tonskih oblik, ki določajo pomen zlogov
 • pomnenje s pomočjo asociacij
 • prave knjige, kot sta na primer 250 Essential Chinese Characters (s to je najbolje začeti) in kaka dobra slovnica

Poskenirana je stran zvezka za učenje besedišča, risbice pa skušajo stvar napraviti manj »zateženo«.

*

Ta zapis naj vam služi kot hiter vpogled v moje učne navade. Upam, da sem koga spodbudil k učenju, kajti zastopam prepričanje, da lahko vsakdo postane (hiper)poliglot, če si to le dovolj močno želi. Počasi in z voljo se daleč pride, pravijo, pa še prav imajo!
拜拜, arrivederci e tchau!

 • Share/Bookmark

7 odgovorov to “Utrinki iz učenja tujih jezikov”

 1. Ena "mojsterca"... komentira:

  Samo BRAVO… ker sem brez besed… od občudovanja, da ne bo pomote… jaz govorim samo tri jezike, pa ti že zdaj zavidam tvoj (hiper) poliglotstvo… Uživaj še naprej!

 2. beautrey komentira:

  Mojsterca, hvala :)

 3. 1tujec komentira:

  Tudi jaz imam v načrtu lotiti se italijanščine, načel pa sem tudi že japonščino (trije pa so že “pod kapo”: nem., ang. in fra.)

  Ampak kaj, ko je treba že usvojeno znanje obnavljati, to pa tudi vzame čas …

  In kako daleč greš v učenju jezikov? Ker jaz imam občutek, da bi se lahko en tuj jezik učil celo življenje. Vedno naletim na nekaj, česar še nisem slišal.

 4. Rado komentira:

  Pismo beautrey!

  Jaz znam nemško, pa nisem vedel, da ima nemščina tudi morfosintakso!
  Ni kaj. Že v štartu si me nesel!
  :-)

 5. beautrey komentira:

  1tujec: Jaz sem predlani nekaj mesecev obiskoval japonski lektorat, pa sem žal obupal :/. Mogoče bom še poprijel kdaj v prihodnosti, za zdaj je dovolj kitajščina.
  Ja, z obnavljanjem zna biti križ; z jezikom je pač treba biti v stiku …
  Z vsemi omenjenimi jeziki želim iti zelo daleč, no, morda imam s francoščino (jo študiram) in portugalščino še nekoliko večje ambicije, se pravi poleg obvladovanja slovnice zgraditi zelo bogat besedni zaklad. Posluževal pa se bom vseh razpoložljivih metod.

  Rado: :D

 6. 1tujec komentira:

  No, prijatelj, pa sva že dva. :D Mislim, kar se francoščine tiče, he he. Nekoč nekdaj sem izjavil, da bom govoril francosko kot Francoz. Po večletnem učenju in poglabljanju znanja, mi je jasno, da me k cilju pripelje le daljše bivanje v Franciji.

  Veš, japonščino sem dal tudi jaz na stran, me je malo odbil ravno kulturni šok (zelo tradicionalna in hierarhična družba so ti Japonci).

  Nisi odgovoril na moje vprašanje, kako daleč greš pri učenju jezika. Kar se tiče usvojenih jezikov, bi rekel, da dosegam raven C1 (čeprav imam potrdilo samo za francoščino). Za vse jezike, ki jih bom dodajal naknadno, pa bi bil zadovoljen že z nivojem B (nekje si je treba postaviti meje, ne? ).

 7. beautrey komentira:

  Jaz sem prenehal z japonskim lektoratom predvsem zato, ker je bilo vzdušje malce preveč weeabooaste narave :D Pa preveč kaotično je bilo vse skupaj; za preprosto pozdravljanje smo porabili dve šolski uri, naslednjič pa se je prfoksa obnašala, kot da smo že mojstri v hiragani.

  Ma, jaz nimam še nobenega potrdila, se bo pa to v prihodnosti že spremenilo. Za svoj frenč bi tudi rekel, da dosega C1 (čeprav se včasih prikradejo kaki osnovnošolski kiksi). S španščino je nekako isto, recimo. Angleščina je pa IMO že blizu C2 (upam, da se ne precenjujem); btw, zaradi mojega načina, kako govorim, me pogosto zamenjujejo za Američana. :D
  Za svojo raven nemščine bi rekel, da je v najboljšem primeru kruljava B2. Lani sem redno obiskoval inštruktorja, ki me je naučil vso možno snov, tako da sva se na koncu le še v nemščini pogovarjala o dogodkih pri nas in po svetu. No, potem sem stvar opustil in večina naučene snovi je splahnela v rekordnem času.
  Kot sem že rekel, za francoščino in port. bi rad, da dosežeta raven mojstrstva, se pravi C2. Z ostalimi jeziki se bom prav tako trudil, niso pa prioriteta; tekoče izražanje, brez kakršnih koli opaznejših napak, bo dovolj.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !