Najljubši režiserji

V osemindvajsetih zapisih, ki sem jih doslej objavil, ni bilo še niti ene lestvice. Zdaj je čas, da oživim priljubljeno rubriko prejšnjega bloga: predstavljam vam svojih 20 najljubših filmskih režiserjev. Ob vsakem avtorju navajam še njegov film, ki se mi zdi najboljši.

20. Laurent Cantet (Izkoristek časa, 2001)
19. Max Ophüls (Pismo neznane ženske, 1948)
18. Juraj Herz (Kremator, 1969)
17. Karoly Makk (Ljubezen, 1971)
16. Ermanno Olmi (Služba, 1961)

15. Jean-Pierre Melville (Kockar Bob, 1956)
14. Kon Ičikava (Maščevanje igralca, 1963)
13. William Wyler (Jezebel, 1938)
12.  Henri-Georges Clouzot (Plačilo za strah, 1953)
11. Masaki Kobajaši (Sepuku, 1962)

10. Jacques Rivette (La Belle noiseuse, 1991)
9. Jacques Becker (Luknja, 1960)
8. Michelangelo Antonioni (Krik, 1957)
7. Marcel Camus (Črni Orfej, 1959)
6. René Clair (Milijon, 1931)

5. Jean Renoir (Velika iluzija, 1937)
4. Sergej Paradžanov (Sence naših prednikov, 1964)
3. John Cassavetes (Uboj kitajskega knjigovodje, 1976, skrajšana verzija)
2. Robert Bresson (Pickpocket, 1959)

1. Rainer Werner Fassbinder (Vsi drugi se imenujejo Ali, 1974)

3596422040_7e930cb044.jpg

 • Share/Bookmark

9 odgovorov to “Najljubši režiserji”

 1. janez komentira:

  Svaka ti čast.
  Dobro si filmsko izobražen.Kje si vidu vse te filme?A,si profi ali ljubitej.Pogrešam kak film novejšega datuma, oziroma režiserja srednje oziroma mlajše generacije.
  Zakaj si pa Hickoka spustu?

 2. beautrey komentira:

  Nisem profi, moja izobrazba in dejavnosti nimajo opraviti s filmom. Kje sem videl te filme? Odgovor je mišung obiskovanja Kinoteke, naročanja devedejev preko spleta in nenazadanje uporabljanja eMule.

  Tudi sam sem opazil manko mlajših generacij, a se nisem mogel spomniti kakega imena, ki bi ga lahko brez zadržkov vključil v listo.

  Bom iskren: Hitchcocka nisem vključil zato, ker mi ga je priskutila lakanovska teorija ( z Žižkom na čelu).

 3. filmoljub komentira:

  Mater, si artfag.

  :D Šala. Kapo dol pred tovrstno širino in globino. Tudi jaz bi med naštetimi pričakoval kakšnega von Trierja ali Kieslowskega (je Bergman že preveč mainstreamovski? – joke) ali mogoče Mihalkova. But that’s just me.

 4. beautrey komentira:

  Von Trier je vsaj meni absolutno preveč pretenciozen; na to sem najbolj alergičen. Za Bergmana pa nimam kakega konkretnega razloga. Par njegovih filmov imam zelo rad, overall pa mi žal ne dogaja (več). Preveč metafizičnih blodenj zame, I guess.

  Mainstream ali obskurnost pa ne igrata prav nobene vloge. Nikoli me ne bo sram priznati, da mi je, denimo, Njeni tastari bržda najljubša komedija.:)

 5. jksk komentira:

  Vsekakor zelo izbran okus. EMule? Meni je še kakšnega M.Leigha težko dobiti oz. je to impossible.
  Larsi pretenciozen? Res? Meni se zdi ravno zelo zelo obratno. Njegovi filmi so zame prave mojstrovine, predvsem v psihološkem smislu.

  I’d go for Jezebel iz tvojega seznama ker je edini film ki sem ga gledala. :) )

 6. filmoljub komentira:

  Si mogoče mislil “NJEGOVI tastari”, torej Meet the Fockers, kjer je Hoffman fenomenalen? I will re-arrange your bouquet. :D Huronsko zabavno.

  Sicer pa uf, Mike Leigh je tudi moja velika strast. Včasih se je take ljubiteljske stvari vleklo na direktnih omrežjih oz. z DC++ in podobnim, zdaj pa mi se moralo kaj najti na Torrentih, če se potrudiš.
  Nič nisem rekel. :)

 7. beautrey komentira:

  Jksk, ko sem še uporabljal eMule, sem lahko npr. našel večino filmov iz knjige 1001 :) Leigh je pa itak močno zastopan v moji zbriki, v bistvu sem v zapisu kar pozabil nanj … in na Pasolinija, Kurosavo … bah :/

  Filmoljub, saj nadaljevanje mi je tudi všeč, a nima pač tolikšne moči kot original, ker Jack ni več na domačem terenu in se zdaj lahko kvečjemu zmrduje. :)

  Aja, pa v polfinalu smo! :D

 8. jksk komentira:

  Ah kje, nekateri se zelo trudimo, pa nič od nič. DC++ je bil prav super dokler ni zaštekal, zgodba se je ponovila z Mulo ki je prav tako zaštekala, na ‘mojih’ Torrentih pa ne dobiš- sorry, no matches were found… meni preostane le še sprehod do knjižnice. :) )

  Oh ja, Kieslowski je prav super, njegovi filmi (vsaj to kar sem videla) so prava poezija. La Double Vie de Veronique ostaja pri meni na samem vrhu naj filmov. Prekmalu nas je zapustil in posnel premalo filmov. Kurosawo bo pa potrebno še prečekirat. :) )

 9. beautrey komentira:

  Če ga nisi gledala, čekiraj še Dekalog. Super zadeva. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !